Itku on hävettävää, itku on heikkouden merkki. Halveksuttavaa. Itke piilossa. Itkupilli.

Gasellin silmät

Pikkutytöt istuvat hiljaa hämärässä olohuoneessa. Äiti kutoo viereisellä sohvalla. Tv:n välkkyvä valo valaisee kasvot. Sisarukset katsovat silmät rävähtämättä luontodokumenttia Afrikasta. Hiljaa sisaruksilla alkaa valumaan kyyneleet poskille, kun leijona tappaa antiloopin poikasen. Äiti katsoo sisaruksia ja tuumaa karusti: ”Tarviiko sitä katsoa jos itkettää.”

Ahkera äidin ja isän ylpeyden aihe.

Kun en itke, he pitävät minusta enemmän. 

Olinko vahva? 

Mikä on pienelle itkemättömyyden hinta? Kun kyyneleet oppii nielemään. Se on lapselle kasvava kova kuori. Harha voimakkuudesta. Näennäisesti vahva, mutta sisällä on aina myös se itkevä pieni, joka pidetään piilossa kaikin keinoin. Vielä aikuisenakin. Ellei sitten iso pyörä pyrähdä ja menneisyys ja nykyisyys täytyykin miettiä läpi, jotta pääsisi tulevaisuuteen. Mielenterveyden romahtaminen voi olla mahdollisuus muutokseen. Uuteen minuun.

Sou jos herkistyy konserttisalissa itkemään upeaa elämystä. Se on oikea supervoima kun voi tuntea asioita syvästi ja valtavalla voimalla. Tuntuu että sisin kasvaa ja laajenee, Sisin täynnä rakkautta, surua, ikävää, myötätuntoa tai toivoa. 

Minusta on hyvä, että lapsi osaa raivota ja huutaa. Itkeä ilosta ja surusta, raivosta ja kaihosta. Hänestä tulee aikuinen joka ei pelkää näyttää tunteitaan.

Kuinka sinä suhtaudut lapsen Itkuun? 

Lapsen itku voi herättää monia tunteita. Ahdistusta, turhautumista, sääliä, rakkautta ja monia muita tunteita. Lapsen itku voi myös tarkoittaa monia asioita.

Kuuntele kuinka puhut itkevälle lapselle. “Älä itke. Ei tuota asiaa kannata enää itkeä. No lopetahan jo.” Vaikka puhe olisi lempeää, niin näin kiellämme lasta ilmaisemasta tunnettaan. Lohduta. Hyväksy itku. Ei siinä ole mitään pelättävää ja siitä ei mene rikki. Sinäkin saat itkeä. Lapsi ei mene rikki siitäkään. Aikuinenkin saa itkeä.