Näin somessa seinätaulun ”Muistisairaan 10 tärkeää toivomusta hoitajalleen”. Luin läpi ja huomasin, että lähes kaikki olivat asioita, joita itsekin toivoin palatessani pitkän sairasvapaan jälkeen töihin. Sairasvapaan joka ei johtunut mistään fyysisestä, vaan vaikeasti selitettävistä mielenterveyssyistä.

oletko edistäjä vai hidastaja?

Mielenterveyskuntoutujan työhön paluu eroaa vaikkapa jalan katkaisseesta siten, että mielenterveyskuntoutuja tulee töihin raakileena ja ei vielä täysin terveenä.

Tuskasta vereslihalla ja häpeä kirvellen mieltä. Voi kun minulla olisi fyysinen sairaus. Herkkänä ja herkästi rikkoutuvana.

Uudelleen töihin tottuminen ja oppiminen voi tapahtua vasta työpaikalla, ei kotona olemalla.  Työyhteisöllä on suuri merkitys miten työhön paluu onnistuu. Nopeasti, hitaasti vai kariutuuko kenties kokonaan. Muokkasin muistisairaan toiveita oman näköiseksi. Mietin mitä asioita arvostin kun palasin töihin. Kymmentä kohtaa en millään keksinyt.

Mt-kuntoutujan 6 toivomusta työkavereille 

 

  1. Rohkaise. Pelkään epäonnistumista.
  2. Älä kiirehdi. Paine hidastaa minua ja estää minua oppimasta.
  3. Ethän keskity epäonnistumisiini. Teen parhaani.
  4. Kohtele minua asiallisesti. En vielä pysty pitämään puoliani.
  5. Tarjoa apua. Älä jätä minua yksin vaikeaan tilanteeseen.
  6. Ole ystävällinen, ethän puhu minusta pahaa selkäni takana.

hei maailma muuttuu ja minä myös 

Nämä kaikki kohdat varmaankin kuka tahansa ihminen haluaa toteutuvan työpaikalla, harrastuksissa ja kotona. Yhteiskunta muuttuu ja uskon, että enenevissä määrin työpaikoilla tulee olemaan osatyökykyisiä. Työkyvyttömyyseläkkeelle ei helpolla pääse. Jäljelläoleva työkyky otetaan käyttöön. Sopeutetaan työaikoja ja työtehtäviä. Työssä käytetään erilaisia apuvälineitä. Tämä vaatii työyhteisöiltä ymmärrystä kaiken kiireen keskellä.

Traumamatka on myös työpaikalla.

Minäkin toivun ja en enää erotu massasta. Jos joskus olen täysin työkykyinen, muistanhan silloin miltä tuntui olla heikko ja keskeneräinen? 

 

Kohtelenhan muita kuten toivon itseäni kohdeltavan? Kohtelenhan muita kuten toivoisin lastani tai rakastani kohdeltavan <3  

 

Kuvat Nina Karjalainen