Kaipaan kipeästi läheisyyttä. Pelkäävä puoleni on kuitenkin tästä ajatuksesta kauhuissaan. Hyi helvetti, kaikki saavat pysyä minusta metrin etäisyydellä! Olen sosiaalisesti taitava ihminen ja nautin ihmisten kanssa olemisesta, keskusteluista ja yhteisestä ajanvietosta. Fyysinen läheisyys on kuitenkin minulle vaikeaa.

kaupassa

Tiedät tilanteen, kun takanaolija tulee liian lähelle kurottaessaan sitä helkutin tärkeää välikapulaa, ettei vaan kassa sekoita meidän tavaroita. Asettelee tavaroitaan, koskettaa uudelleen ja uudelleen.

Älä hyvä ihminen tule iholle takaapäin kassajonossa! Jos sinulla on fyysisen kontaktin puute, mene tanssikurssille tai johonkin. Kosketuksesi saa minut pakokauhun valtaan.

Mitä teet tälläisessä tilanteessa? Herääkö mitään tunteita? Nieletkö ne? Mitä minä tein? Sanoin naiselle selvällä suomenkielellä “Olet koskettanut minua jo monta kertaa, voitko pysyä kauempana”. Nainen meni todella vaikeaksi ja alkoi isoon ääneen kiellellä asiaa ja selittää, mutta käänsin vain hänelle selkäni. Omia rajoja saa ja pitää puolustaa.

Luvatta koskettamisia on tapahtunut töissäkin. Olen ammatiltani myyjä. Kerran nainen kysyi “saako hieroa selkää” ja koski lupaa odottamatta ristiselkääni. Näytin varmaankin kipeältä, koska työasento oli vaikea ja selkä jäykistyi. Asiakas varmaankin tarkoitti pelkkää hyvää ja halusi osoittaa myötätuntoa, mutta siinä hetkessä minä järkytyin.

Kymmenen vuoden takainen kerta tulee myös mieleen. Miesasiakas nappasi minut rempseästi kainaloonsa ja kuljimme näin hetken. En halunnut tehdä tilanteesta outoa ja pakotin itseni rauhalliseksi ja kävelin tyynesti eteenpäin, vaikka mieleni olisi tehnyt ravistella mies irti ja alkaa huutamaan. 

Turvallisen elämän eläneet ihmiset eivät ymmärrä, että viaton kosketus voi aiheuttaa tipahtamisen takaumaan. Mistä he voisivatkaan tietää. Normaalisti kosketus merkitsee välittämistä tai on aivan neutraalia. Takaumassa mieleen tunkeutuu vanhat traumatilanteen tunteet ja fyysiset tuntemukset. Menneisyydessä on tapahtunut jotain pahaa nykyhetkeä muistuttavaa ja nykyhetken tapahtuma toimii siltana menneisyyden möröille. Nämä nykypäivänä tapahtuvat, sinänsä viattomat välikohtaukset, tallentuvat mieleen uusina muistoina. Uudessa muistossa yhdistyy vanhojen traumojen tunteet ja nykyinen ympäristö. Näin tallentuvat muistot jäävät taas liian kirkkaiksi ja voimakkaiksi sivuiksi mieleni kirjastoon.

Läheisyyden harjoittelua

Olen harjoitellut läheisyyttä. Joskus täytyy alistua pelolle hetkeksi ja antaa aivoille mahdollisuus huomata, että aivojen ensivaikutelma on väärä. Ei ole vaaraa, ollaan lähekkäin, mieheni on kiltti ja turvallinen. Levollista ja turvallista. Rentous ja hyvä olo leviää kehooni. Halataan pitkään. Viallisen kytkennän korjaus on tehtävä joka kerta uudelleen. Nyt siihen menee enää vain hetki. Keho rentoutuu ja ajatukset tyyntyvät ja muuttuvat realistisiksi ja nykyajassa oleviksi. Minun täytyy vain uskaltaa ottaa askel ja koskettaa.

Puolustautumisreaktioni on tässä päivässä tarpeeton. Minun ei nyt tarvitse pelätä lyömistä tai seksuaalista ahdistelua. Reaktio on kuitenkin minulle totta ja en voi sille mitään. Nykyisin ymmärrän mitä minulle tapahtuu, mistä se johtuu. Reaktioni ei liity millään tavalla tähän paivään tai tähän parisuhteeseen. 

Olemme pystyneet puhumaan kosketuksesta aiheutuvista tunteista. Tämä tekee arkeen turvallisuutta, kun säikähdysreaktioita vältetään. Esimerkiksi minua ei saa halata varoittamatta takaapäin. Ikinä. Äkillinen tarttuminen räjäyttää hetkessä aivoihini helvetillisen sekasorron: pakoon, hätä, irti, viha ja inho yhtenä sekamelskana. Aiemmin en ymmärtänyt reaktiotani. Kun halaus ei tule varoittamatta, minulla on mahdollisuus ottaa aikuinen minä mukaan ja aikuinen tietää että halauksessa on ihana olla.

Olen opetellut halaamaan myös itseäni. Se rauhoittaa. Ajattelen samalla myötätuntoisia ajatuksia. 

Minä olen ihan hyvä ihminen.

Voi sinua, saat olla surullinen.

Kaikki on nyt hyvin.

Oman kehon halaaminen on joskus vastenmielistä ja se vaatii työtä. Kosketus yhdistyy tietenkin menneisiin tapahtumiin, mutta on siinä muutakin. Kehon olemassaolo on välillä vaikea hyväksyä. Myötätunto itseä kohtaan on vaikeaa. Halaaminen oli aluksi todella vaikeaa. Tuntui naurettavalta. Harjoittelun myötä se on muuttunut luonnollisemmaksi. On hyvä rakastaa itseään.  

lemmikit

Lemmikin silittäminen laskee tutkitusti verenpainetta ja sydämen sykettä. Myös stressihorminin tuotanto vähenee.

Jos sinulla ei ole omaa eläintä, videoiden katselukin auttaa.

Kuvat ja video Nina Karjalainen. Tanssivat nuket -kuva otettu Kajaanin Museossa Suomen Nukketaiteilioiden Aikamatkalla-näyttelystä.