TRIGGERISADE

Tällä hetkellä tuntuu, että mihin menenkin, en osaa olla rauhassa. Ympäristö on tällä hetkellä yksi triggerisade. Ne on ihmisiä ja ihan arkisiakin tilanteita. Ei välttämättä mitään ihmeellistä. Niihin lukeutuu esimerkiksi tällä hetkellä se, jos linja-autossa minua takana olevalle penkille tai viereen istuu miespuolinen henkilö.

Eräs toinen esimerkki arkisesta ahdistusta aiheuttavasta tilanteesta tapahtui, kun olin pari viikkoa sitten silmälasikaupoilla näön heikentymisen vuoksi. Tuota edeltävässä näöntarkastuksessa luonnollisesti oli pakko istua paikoillaan. Se tunne,kun tutkimuslaite oli edessäni pitäen kasvoja paikoillaan eikä pääse oikein liikkumaan, oli minulle hyvin ahdistava. Kerroin kuitenkin optikolle, että minulla on vaikea pystyä olla paikallaan. Se helpotti edes pikkuisen ja jaksoin jotenkin keskittyä tarkastuksen loppuun asti.

Yksi triggeri on minulle myös se, kun istun bussipysäkillä, ja tuntematon mies istuu penkille viereen ja alkaa juttelemaan niitä näitä. Yleensä minulla tuolloin menee automaattisesti suojat päälle ja eräs osa minussa ottaa ohjat: yksinkertaisesti lähden joko epäkohteliaasti pois tai sitten vastailen kysymyksiin erittäin kärkkäällä äänensävyllä jos ylipäänsä sanon mitään. Yleisestihän olen ihminen, joka välittää sellaisistakin ihmisistä, jotka eivät sitä välttämättä edes ansaitsisi. Tällainen epäkohteliaisuus on siis minulle hyvin vierasta.

KESÄN HAASTEITA

Kesä on hyvin vaikeaa aikaa kokonaisuudessaan ja aiheuttaa paljon vaikeita tunteita. On haastavaa sulkea ympäristöä pois, kun on kirkasta, kuuma ja ylipäänsä aistiärsykkeitä on kaikkialla. Jo pelkkä kuumuus ahdistaa niin, että huomaan tulevani vihaiseksi ja ärsyyntyneeksi ihan vain olemalla ihmisten ilmoilla. Kaduilla(kin) triggereitä ovat olleet myös kepeän tunnelman omaavat perheet, joiden ohi kulkiessa naurun sorina tulee ihoni läpi. Hengitykseni seuraksi saattaa tulla tuttu vihlova tuntuma keuhkoihin.

Samalla olen vihainen itselleni, että olen vielä itse tässä pisteessä. En osaa nauttia asioista samalla tavalla kuin monet muut. Olen tällä hetkellä niin puristuksissa omien tunteideni kanssa, että kaikki missä tapahtuu paljon, tukahduttaa minua.

Vaikeita tunteita aiheuttavat laukaisijat eivät siis aina liity pelkoon. Jotkut yhdistyvät selkeästi myös suruun, ja niitä on sadellut viime aikoina säätäen painekattilan rintakehässäni tappiin asti. Olen yrittänyt käsitellä asioita kirjoittamalla silloin kun pystyn. Olen myös itkenyt. Itkenyt paljon. Mutta terapiaan en ole uskaltanut suruani vielä viedä. Olen yrittänyt, mutta minulla menee välittömästi suojat päälle. Lopultahan ihminen kuitenkin pahan olon jotenkin purkaa. Minun kehoni on välillä puskenut surua(ja muitakin vaikeita asioita) ulos niin, että olen nauranut kokonaisen käynnin ajan eli 90 minuuttia. Nauranut sisällä viiltävää surua, koska en osaa muutakaan.

OPETTELUA

Rakas ystäväni on tulossa pian käymään luonani toiselta puolelta Suomea. Tämä mahdollistaa sellaisenkin tilaisuuden, että pystyn turvallisen ihmisen kanssa hetken verran harjoitella ihmisten ilmoilla kulkemista. Koska turvattomuushan minua näille oloille altistaa. Ei ole mitään suodatinta, vaan kaikki ympärillä tulee ihon läpi muistuttaen vaikeista asioista.

Sellainen kehotus, kuin ”käydä kaupungilla haistelemassa ilmapiiriä tai tunnelmaa”, on siis minulle tällä hetkellä hankala ehdotus vastaanotettavaksi. Hyvää tarkoittava kehotus saakin minut kokemaan itseni erilaiseksi ja ulkopuoliseksi. Lisäksi se liikuttaa minussa surua. Mutta koska ihminen ei voi muuttaa ympäristöä, on muutettava itseä. Minun on vain jossain vaiheessa löydettävä jokin rauha itsessäni. Ehkä joku päivä pystyn kulkemaan kaupungilla ihan vain kulkemisen vuoksi. Niin, että torin tai ihmisten läpi kulkeminen ei pistäisi pakovaihdetta päälle. Eikä tarvitsisi pidättää hengitystä. Tai itkua.

Joskus on vaikeaa olla erilainen ihminen

Omat etapit poikkireitein saavuttaa

Vaatii rohkeutta vaalia toisenlaista tietä

Jossa lahjaasi on niin koeteltu

Kalleimmat lahjat kuitenkin kestää kalleimpiin tarkoituksiin

Älä siis itseäsi tieltä jätä

-Hea 06/22

kuvista iso kiitos: AS