Jo hyvin pienenä minulla oli tunne, ettei minulle ole paikkaa missään missä kokisin tulevani hyväksytyksi juuri sellaisena kuin olen. Se erilaisuuden ja ulkopuolisuuden tunne jäyti sisintäni jo silloin, kotona olin ” taakka” vanhemmilleni, päiväkodissa ja koulussa olin se hiljainen ja näkymätön tyttö.

Miltä tuntuu olla ihan yksin, silloinkin kun ei haluaisi? Minä tiedän ihan omakohtaisesti, miltä yksinäisyys tuntuu. Kun ei ole oikein ketään, kenelle soittaa. Ei oikein ketään, kenen kanssa puolittaa murheita ja tuplata iloja. Olen viettänyt vuosia elämästäni tuntien ulkopuolisuutta ja toivoen, että olisinpa jollekulle se, jolle soitetaan, kun jotakin tärkeää tapahtuu. Tai joka muistetaan, kun kaipaa seuraa harrastuksiin tai kahvikupposen ääreen.

Yksinäisyys syö sisältä, se tuntuu painona rinnassa, se tuntuu tukahduttavalta.

Yksinäisyys ei ole oma valinta. Varsinkin aikuisena, uusien ystävien löytäminen ei ole täysin ongelmatonta.  Saatamme elää hyvin rutiininomaista arkea, johon ei kuulu uusien ihmisten tapaamista.  Useimmat meistä kuitenkin haluaa  lähtökohtaisesti olla kanssakäymisissä toisten kanssa.

Ihminen joka ei ole koskaan tuntenut itseään yksinäiseksi, ei voi ymmärtää miten pahalta se tuntuu ja pahimmillaan koko elämä menettää merkityksen.  Ihmiset usein sekoittavat yksinäisyyden ja yksinolemisen eron, ne on kaksi täysin eri asiaa, yksinoleminen on vapaaehtoista ja ihminen tarvitsee sitä.

Ne hetket, kun työpaikalla viikon päätteeksi muut iloisesti puhelevat viikonloppusuunnitelmistaan ja selaavat puhelimeen tulleita puheluita, viestejä ja kutsuja. Minä olen siinä vain hiljaa ja toivon mielessäni, ehkä minullakin joskus noin.                                                      

Täydellisessä maailmassa kukaan ei tuntisi itseään yksinäiseksi.      

Henna

Yksinäisyys vieraskirjoitus